Olen 41-vuotias ydinenergian parissa tutkijanuran tehnyt lintuvaaralainen.
Olen ikäni asunut pääkaupunkiseudulla, niin Espoossa, Helsingissä, Vantaalla kuin hetken Kauniaisissakin. Otaniemi oli vanhempieni koti kun synnyin, ja siellä myös myöhemmin olen opiskellut ja työskennellyt. Tapiola on ollut tuttu isoäitini kotipaikkana. Ala-asteikäisenä asuin Lahnuksessa muutaman vuoden, ja ensimmäinen yhteinen kotimme vaimoni kanssa oli Leppävaarassa. Nyt olemme asettuneet asumaan Lintuvaaraan.
Oma identiteettini onkin pääkaupunkiseutulainen, ja näkisin kaupunkien rajat ylittävän yhteistyön parhaaksi tavaksi kehittää menestyvää seutua. Tällaista hyvää kehitystä onkin ollut, esimerkiksi länsimetro ja jokerilinjat sekä julkisen liikenteen maksualueiden uudistus. Tätä haluaisin jatkaa.
Työura
Työurani on koostunut pääosin tutkimustyöstä, aloitin fuusioplasmojen mallinnuksella TKK:lla, jatkoin diplomityöllä tulevaisuuden Gen4-ydinreaktorikonseptin parissa ja lopulta päädyin nykyisten ydinvoimaloiden polttoaineen tutkijaksi VTT:lle. Väitöskirjani jälkeen olen työskennellyt ydinvoiman tulevaisuuden sovellusten parissa, kuten esimerkiksi kaukolämmön tuottamiseen suunniteltujen pienreaktoreiden. Varsinkin viimeksi mainitun yhteydessä myös muu kehittyvä energiajärjestelmä eri energialähteineen, varastoineen ja vaikutuksineen siihen miten yhteiskunta toimii on tullut mielenkiintoni kohteeksi.
- Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy
- Tutkija, erikoistutkija, tiimipäällikkö, SMR Technology Lead, 2009 –
- Teknillinen korkeakoulu, energiatieteiden laboratorio
- Tutkimusharjoittelija, assistentti, 2002; 2005 – 2009
- Ilmatieteen laitos, geofysiikan osasto
- Siviilipalvelusmies tutkimusharjoittelijan tehtävin, 2003 – 2004
- Nexstim Oy
- Harjoittelija, 2001
- Kulttuurien museo
- Lippukassa, 2000
Lisäksi olen Think Atom -ajatuspajan perustajaosakas ja hallituksen jäsen.
Ydinenergiaan liittyviä kirjoituksia löytyy Fissioreaktori-blogista jonne kirjoitan tutkimusprofessori Jaakko Leppäsen kanssa.
Oma vihreyteni
Olen pitkään ollut huolissani ympäristön tilasta ja siitä mihin suuntaan olemme menossa. Kuitenkaan perinteiset ympäristöjärjestöt eivät koskaan oikein tuntuneet omalta minulle. En kuitenkaan ollut näillä ajatuksilla yksin, ja vuonna 2015 perustimme uuden ympäristöjärjestön Suomen Ekomodernistit ry:n. Toimin sen ensimmäisenä puheenjohtajana vuodet 2015 – 2016. Yhdistyksen peruskirja alkaa seuraavalla kappaleella, joka myös kuvaa omia kantojani (koko teksti kannattaa lukea):
Ekomodernismi on ympäristöliike, joka pyrkii parantamaan ympäristön hyvinvointia samalla, kun lisätään mahdollisuuksia ihmisten hyvinvoinnille. Ekomodernismi näkee itseisarvoisena sekä luonnon monimuotoisuuden ja elinvoiman että ihmiskunnan ja sen kehityksen. Nämä kaksi arvoa ovat erottamattomia: vain hyvinvoiva ihmiskunta pystyy keskittymään luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen, mutta toisaalta ihmiskunnan hyvinvointi edellyttää elinvoimaista luontoa.
Oma vihreyteni onkin pitkälti ns. ”Kirkkaanvihreää”, eli näen teknologian mahdollisuudet eri kriisiemme hoidossa oleellisiksi. En kuitenkaan pidä teknologisia ratkaisuja yksistään riittävinä, vaan yhteiskunnan on myös osaltaan muututtava jotta voimme palata takaisin globaalien rajojen mukaiseen kulutukseen. Pidän myös valtiota ja julkisia yhteisöjä oleellisina tulevaisuuden rakentajina, sekä uusien ratkaisuiden mahdollistajina että heikommassa asemassa olevien hyvinvoinnin turvaajana.
Luottamustoimet
- IAEA Small Modular Reactors Technical Working Group
- Suomen edustaja 2020 – 2022
- Think Atom oy
- Hallituksen jäsen 2020 –
- Suomen Atomiteknillinen Seura
- Suomalaisen Ydintekniikan Päivät 2019 valmistelukomitean puheenjohtaja
- Suomen Ekomodernistit ry
- Puheenjohtaja 2015 – 2016
- Hallituksen jäsen 2017
- Valtion Tutkimusalojen Diplomi-Insinöörit VTDI ry
- Hallituksen jäsen 2011-2016
Lisäksi työn puolesta olen ollut edustamassa Suomea ja suomalaisia toimijoita erinäisissä ydinenergia-alan kansainvälisissä työryhmissä.
Esiintymisiä
Olen puhunut eri energiaan ja pienreaktoreihin liittyvistä teemoista useissa Youtubesta löytyvissä videoissa. Alla joitain, jos kiinnostaa kuulla enemmän energiasta ja ydinvoimasta.
Olin Rahapodin vieraana keskustelemassa ydinvoimasta:
Miten teollisuuden tarvitsema vähäpäästöinen energia saadaan, VTT:n Sip of Science -kahvikeskustelu Kemianteollisuus ry:n Rasmus Pinomaan ja VTT:n Erja Turusen kanssa:
Mitä pienreaktorit ovat, esitys Suomen Ekomodernistien ja Sitran puhdas kaukolämpö pienreaktoreilla -seminaarissa keväällä 2019:
Yleinen keskustelu ydinenergiasta ja sen roolista ilmastonmuutoksen hillinnästä Puheenaihe -podcastissa: