Strategista tutkimusta

Ruotsalainen tutkimussäätiö Stiftelse för Strategiska Forskning rahoittaa neljää konsortiota osana heidän Agenda2030 Research Centres 2019 -ohjelmaansa. Olen tämän ARC19-ohjelman ohjausryhmässä edustamassa ydinenergia-alan osaamista. Neljä rahoitettua tutkimuskeskusta tutkivat kasvinjalostusta, vedyntuotantoa, ydinenergiaa ja lääketietellisiä näytteiden analyysimenetelmiä.

Kävimme Uumajassa yhden keskuksen esittelyssä. Professori Åsa Strandin vetämässä konsortiossa tutkitaan geenimuokkauksen mahdollisuuksia viljelykasvien saannon lisäämiseksi. Käytännössä he pyrkivät löytämään keinoja yhteyttämisprosessin nopeuttamiseksi esimerkiksi selvittämällä mikä aiheuttaa kasveissa suojausreaktioita liiallisen valon olosuhteissa ja miten normiyhteytyksen palautumista voisi nopeuttaa. Kuvassa myös yksi laboratorion tunnelointielektronimikroskooppi.

Edessä tutkimusryhmä ja ohjausryhmää, taustalla kryo-TEM -mittauslaite.
Tässä testataan lehtiä geenimuokatuista kasveista, joiden liiallisen valon suojautumismekanismia on muunneltu. Eri lehdet reagoivat valoon eri tavoin, joka näkyy kuvantaessa erilaisina kirkkauksina.

Itse olen ryhmässä ”päävastuussa” KTH:n vetämän SUNRISE-projektin osalta. Siinä tutkitaan lyijyjäähdytteisen ydinreaktorin teknologiaa, ja tarkoituksena on rakentaa ensimmäinen koereaktori lopulta Oskarshamniin 2030-luvulla. Ruotsissa on historiallisista syistä pitkä lyijyjäähdytteisten ydinreaktorien tutkimusperinne. Tämä ARC19-ohjelman projekti on toiminut kiihdyttimenä avaten useita rinnakkaisia projekteja edistämään matkaa demonstraatiolaitokseen. Käymme KTH:lla ja kahdella muulla keskuksella helmikuussa.

SSF rahoittaa strategista tutkimusta joka on vielä jonkin matkan päässä kaupallistumisesta, mutta ei ole enää perustutkimusta. Meillä Suomessa ei oikein tässä kohtaa ole luontevia tutkimuksen rahoittajia, liian kaukana markkinoista Business Finlandille ja liian lähellä käytäntöä Suomen Akatemialle. Tämä on yksi suomalaisen tutkimusrahoituksen aukoista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: