Paikallinen lämmitysratkaisu Finnoossa

Lämmitys on yksi kaupunkiemme suurista yksittäisistä päästönlähteistä. Osa omasta työstäni on koskenut yhtä tapaa muuttaa kaukolämmön tuotanto vähäpäästöiseksi, ydinenergiaa. Muitakin tapoja lämmittää kodit kehitetään jatkuvasti, ja varsinkin uusille asuinalueille voidaan toteuttaa ratkaisuja jotka eivät vanhalla infrastruktuurilla olisi niin helppoja.

Finnoossa on rakennettu uudelle asuinalueelle matalalämpöinen paikallislämpöverkko, jossa uudet hyvin eristetyt asunnot lämmitetään noin neljänkymmenen asteen lämpöisellä vedellä. Tämä mahdollistaa lämmön tuottamisen tehokkaasti geotermisen lämmön ja lämpöpumppujen yhdistelmällä. Finnoossa käytetään myös keskisyviä, vajaan puolentoista kilometrin syvyyteen meneviä, lämpöreikiä. Tällöin pari reikää riittää usean kerrostalon alueen tarpeisiin. Käyttöveteen neljäkymmentä astetta ei vielä riitä, joten se lämmitetään vielä lämpöpumpuilla talokohtaisesti. Lopulta tällainen järjestelmä on sekä energiatehokas että vähäpäästöinen.

Lämpöjärjestelmän on toteuttanut QHeat, jonka teknologiajohtaja Rami Niemi oli kutsunut minut käymään paikan päällä. Matalalämpöverkko geotermisine kaivoineen on nyt toiminnassa Finnoossa, ja vaikka se perustuu koeteltuun teknologiaan ovat nämä sovellukset puskeneet aiempia käytön rajoja. Tässä on yksi konkreettinen esimerkki siitä miten siirtymä kohti kestävää yhteiskuntaa vaatii sekä panostusta uuteen, mutta tuo myös työtä.

Energiatehokkaat talot ja uudet asuinalueet mahdollistavat tällaisia kokonaisvaltaisia ratkaisuja. Valtaosa rakennuskannastamme pohjaa perinteisempiin lämmitysratkaisuihin, joiden irroittamiseen päästöistä tarvitsemme joukon toisiaan täydentäviä teknologioita. Näidenkin kehittäminen tuo uutta teollisuutta Suomeen, ja siksi kunnianhimoiset ilmasto- ja ympäristötavoitteet pitää nähdä tarpeellisina teollisuuden kirittäjinä.

Luukun alta lähtee koaksiaaliputki yli kilometrin syvyyteen.
Lämmönvaihdin tositoimissa. Maan povesta tullut lämpö kiertää etualalla, ja kuvan lämpöpumppu nostaa sen lämmön avulla takana kulkevan lähilämpöverkon veden neljäänkymmeneen asteeseen.
QHeatin Rami Niemi ja systeemin hallintapaneeli.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: